
Interesujesz się naturalną medycyną? Wypróbuj olej z czarnuszki
Nasiona czarnuszki znane są już od czasów starożytnych. Często poddaje się je tłoczeniu i wytwarza z nich wartościowy, głęboko czarny olej. Nie każdy wie, ale nasiona czarnuszki mogą być spożywane również jako suplement diety (w formie sproszkowanej lub jako kapsułki). Ziarenka czarnuszki wykorzystuje się także w kuchni, na przykład jako dodatek do pieczenia chleba. Czarnuszka rośnie głównie w krajach południowej i południowo-zachodniej Azji, Bliskiego Wschodu i Północnej Afryki i jest popularnym składnikiem tamtejszej kuchni. W Europie coraz bardziej się do niej przekonujemy, nie tylko ze względu na walory kulinarne, ale także ogromne właściwości zdrowotne.
Olejek idealny na zatrucia
W razie zatrucia pokarmowego także może pomóc olej z czarnuszki. Niemal każda apteka może poratować nas produktem w postaci kapsułek do połykania oraz płynu do podania doustnego. Poza tym olej z czarnuszki przejawia działanie wspierające prawidłową pracę wątroby.
Sama roślina kwitnie pomiędzy czerwcem a wrześniem. Posiada specyficzne białe lub ewentualnie niebieskie kwiaty i czarne, trójgraniaste nasiona. Z kolei olej przybiera kolor miodowy, ciemnobrązowy bądź żółtopomarańczowy. Jego smak i zapach jest niezwykle intensywny, lekko gorzki i korzenny.
Olej z czarnuszki — jaką pełni rolę?
Olej z czarnuszki tłoczony na zimno ma w składzie wapń, żelazo, potas, biotynę, beta-karoten, selen, witaminę E, biotynę, sód, cynk oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest wykorzystywany w celu wzmocnienia wytrzymałości dzieci oraz dorosłych. Przejawia działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Na infekcje skórne, oparzenia słoneczne, łupież, trądzik czy atopowe zapalenie cery też użytkowany jest olej z czarnuszki. Każda apteka dysponuje również płynem do podania doustnego, jak i kapsułkami.
Produkt ten może okazać się pomocny w opanowywaniu stresu, w wyciszeniu i walce z problemami ze snem. Sposób przyjmowania i dawkowanie opisane jest w instrukcji dołączonej do opakowania. Olej z czarnuszki powinny ograniczyć kobiety w ciąży oraz dzieci poniżej trzeciego roku życia.
Przetestuj znanych darów natury
Czarnuszka i uzyskiwany z niej olej to naturalnie jedynie przykład. Takich przykładów zbawiennych darów natury jest znacznie więcej, a gojnik jest jednym z bardziej interesujących. Gojnik może być wspaniałym wsparciem dla układu odpornościowego, dodając energii, wpływając pozytywnie na witalność, eliminując zmęczenie oraz wahania nastroju. Stosowany jest do leczenia grypy i przeziębienia jak również infekcji uszu.
Przekonaj się do gojnika
Zawarta w gojniku dopamina oraz serotonina posiadają właściwości uspokajające nerwy, dzięki czemu jest stosowany jako środek zwalczający depresję i nerwicę. Może poprawiać nastrój i pracę mózgu. W wypadku zaburzeń żołądkowo-jelitowych oraz profilaktyce zaburzeń nerek także warto wykorzystać gojnik.
Gojnik, czyli szałwia libańska, czy inaczej herbata górska jest używana w celach profilaktycznych i leczniczych. Zawiera wiele cennych składników, m.in. żelazo, cynk, potas, magnez, miedź oraz taniny i flawonoidy. Ma pozytywny wpływ na odporność i na witalność. Zalet szałwii libańskiej jest jednak o wiele więcej. Łagodzi ona między innymi przykre dolegliwości związane z demencją starczą oraz chorobą Alzheimera.
Oleg Zając
Tagi artykułu
Kontrola jamy ustnej i RTG zębów — kiedy warto wykonać?
Komentarze artykułu
1Kamila Wieczorek
Wątpię aby olejek ten działał magicznie na wymienione schorzenia, ale i tak jestem ciekawa czy chociaż trochę radzi sobie np. z schorzeniami skóry, które mam.